یکی از پلهای مشهور که در زمان صفویه ساخته شد پل جویی یا پل چوبی اصفهان است. این پل باستانی در اصفهان مابین پل خواجو و پل فردوسی قرار گرفته است و دارای ۲۱ طاق است. شاه عباس دوم این پل را برای اتصال باغهای خود به یکدیگر ساخته بود. این روزها از سالنها به عنوان چایخانه استفاده میشود. از این پل فقط برای عبور و مرور مقامات عالی دربار استفاده میشد و مردم عادی اجازه عبور از کنار این پل را نداشتند. اگر میخواهید اطلاعاتی درباره تفاوتهای پل چوبی و پل خواجو اصفهان به دست آورید کافی است که ادامه این مطلب را مطالعه بفرمایید.
- بیشتر بخوانید: راهنمای سفر به اصفهان و نکاتی که باید در مورد اصفهان بدانید!
تفاوتهای پل چوبی و پل خواجو اصفهان
در ادامه ابتدا اطلاعاتی در مورد پل جویی یا پل چوبی اصفهان ارائه خواهیم داد و سپس در مورد پل خواجو اصفهان صحبت خواهیم کرد.
معنی پل جویی اصفهان
پل چوبی که در اصل پل جویی نامیده میشود در سال ۱۶۶۵ در دوره صفویه ساخته شد. جوی به فارسی به معنی نهر میباشد و چون نهری از سنگ ایرانی وجود داشت که آب را از یک طرف پل به طرف دیگر انتقال میداد این نام برای آن انتخاب شده است. اغلب در ایران پل جویی به جای پل جویی استفاده میشود.
امکانات پل چوبی اصفهان
این پل بین پل خواجو و فردوسی است. طول آن ۱۴۷ متر و عرض آن ۴ متر است. علاوه بر این دارای ۲۱ طاق است. این بنا در زمان شاه عباس دوم به منظور اتصال باغهای شاه ساخته شد. این روزها از سالنها به عنوان چایخانه استفاده میشود. در اطراف این پل عمارتهای سلطنتی افسانهای وجود دارد که عمدتاً برای اتصال آنها استفاده میشده است. آبی که از این پل میگذشت هم به عمارتها و باغها میرسید.
توجه داشته باشید که از این پل فقط برای عبور و مرور مقامات عالی رتبه دربار استفاده میشد و مردم عادی اجازه عبور از روی این پل را نداشتند. در قسمت غربی پل، آب رودخانه به صورت دریاچه درآمده و به همین دلیل به آن پل دریاچه (Lake Bridge) نیز میگویند.
پل خواجو قدیمیترین پل سرزمین گنبدهای فیروزهای
پل خواجو یکی از معروفترین پلهای ایران است. این پل به عنوان ساختار و مکانی برای جلسات عمومی هم عمل میکند. با نقاشی و کاشی کاری تزئین شده است و یک نمونه کامل از معماری ایرانی است. بعد از گذشت ۳۵۰ سال از ساخت این پل، هنوز هم کار میکند و به عنوان یک مرکز تفریحی با هدف تعاملات اجتماعی و تبادل فرهنگی عمل میکند.
پل خواجو در زمان کدام پادشاه ساخته شد؟
پل خواجو یا پل کهجو بهترین پل اصفهان است. این پل به دستور شاه عباس دوم پادشاه صفوی ایران در سال ۱۶۵۰ ساخته شد.
ویژگیها و رموز پل خواجو
علاوه بر عملکرد این بنا به عنوان پل، پل خواجو مکانی برای جلسات عمومی هم میباشد. این پل با کاشی کاریهای هنری و نقاشیهای افسانهای تزئین شده است. آلاچیقی در مرکز این بنا وجود دارد که زمانی شاه عباس روی آن نشسته و به تماشای منظره پرداخته است. اگرچه تنها باقیمانده صندلی شاه، یک صندلی سنگی است.
- بیشتر بخوانید: همه چیز درباره سی و سه پل زاینده رود: نمادی از شهر اصفهان
معماری پل خواجو
این بنا یکی از نمونههای واقعی معماری ایرانی است و نشان دهنده نفوذ فرهنگی صفویان در ایران است. دارای ۲۳ طاق به طول ۱۳۳ متر و عرض ۱۲ متر است. عرض معبر پل ۷.۵ متر است و دو طبقه آن از آجر و سنگ ساخته شده است. لازم به ذکر است که دارای ۲۱ کانال ورودی و خروجی بزرگ و ۲۶ کانال کوچک میباشد. قطعات سنگی به کار رفته در این پل ۲ متر طول دارند. این پل در سال ۱۸۷۳ بازسازی شده است.
استفاده از پل کهجو
به دلیل وجود دروازههای دریچهای در زیر طاقهای روی رودخانه، این پل جریان آب را در رودخانه تنظیم میکند. هنگامی که دروازههای دریچه بسته میشوند، سطح آب بالا میرود، بنابراین آبیاری بسیاری از باغهای حاشیه رودخانه را تسهیل میکند. قابل ذکر است که سطح زیرین پل برای عابران پیاده قابل دسترسی بوده و مکان سایهدار مناسبی برای استراحت است.
گردش هوا
سطح عابر پیاده پل فضایی طاقدار در داخل طاقهایی ایجاد میکند که آن را به یک شرایط ریز اقلیمی تبدیل میکند. به طوری که هوا جریان داشته باشد و شرایط آب و هوایی خنک ایجاد کند.
آبشار پلکانی برای افزایش اثربخشی کنترل سیل در ضلع غربی پل است. مردم نیز به دلیل خنکی آب جاری برای شستن لباس یا ملاقات با یکدیگر در آنجا جمع میشدند.
زیباییهای پل
امروزه نقاشیهای اصلی و کاشی کاریهای زیبا روی پل موجود است. اگرچه ۳۵۰ سال از ساخت آن میگذرد اما هنوز هم کار میکند. این پل خواجو به عنوان یک مرکز تفریحی، تبادل اجتماعی و فرهنگ عمل میکند.
طاقهای شگفتانگیز داخل پل در همان نگاه اول توجه همه را به خود جلب میکند، به خصوص در شبهایی که با نورهای درخشان تزئین شدهاند.
چگونه هنگام سفر به اصفهان بازدید از این همه پل را مدیریت کنیم؟
پیشنهاد میکنیم از پلهای زاینده رود به ترتیب پل شهرستان، پل کهجو یا پل خواجو، پل جویی، پل سی و سه پل و پل مارنان دیدن کنید. این پل بین بلوار آیینه خانه و خیابان کمال اسماعیل است.
در نزدیکی پل چوبی و پل خواجو کجا غذا بخوریم؟
رستورانهای زیادی در اطراف پل جوی وجود دارد. کافه رستوران هرمس یک رستوران ایتالیایی شناخته شده با محیطی آرام و گرم است. شعبه دیگری از کافه هرمس در مرکز شهر اصفهان وجود دارد. یکی دیگر از رستورانهای معروف نزدیک، رستوران خوان گستر است که در آن میتوانید غذاهای خوشمزه ایرانی را میل کنید. کافههای خوب دیگری که میتوانید به آنها بروید، کافه رستوران لوتوس، کافه کافه رستوران میر شکلات، کافه دیروز امروز و بسیاری کافههای دیگر هستند.
اقامتگاههای نزدیک پل چوبی و پل خواجو
هتل پارسیان سوئیت، هتل پل و پارک، هتل اسپادانا و هتل ملل دقیقاً آن طرف پل جوی هستند. هتل گردشگری، هتل پارسیان عالیقاپو، هتل پارس و هتل شیخ بهایی برخی از دیگر هتلهای اطراف در خیابان شمس آبادی هستند. هتل خواجو یک هتل ۴ ستاره عالی است که میتوانید از اقامت خود در نزدیکی رودخانه زاینده رود لذت ببرید. اگر تمایلی به استفاده از هتل ندارید میتوانید برای اجاره اقامتگاه در اصفهان سایت ویلاپیلا را بررسی بفرمایید.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید
میانگین امتیاز ۰ / ۵. میزان امتیاز ۰
اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهد
No comment yet, add your voice below!