جزیره آشوراده بخشی از بندر ترکمن و یکی از نقاط زیبای استان گلستان است که در ۲۵ کیلومتری گرگان واقع شده است. آشوراده تنها جزیره ایرانی در دریای خزر (خلیج گرگان) با آب و هوای مرطوب و معتدل و منطقه ای مناسب برای حیات وحش است.
وقتی آب دریای خزر کم می شود به شبه جزیره تبدیل می شود. صادرات خاویار، اسکله بندرترکمن و سایر امکانات از جاذبههای این منطقه است. در آشوراده ۳۰۰ خانوار سکونت داشتند اما در حال حاضر این منطقه خالی از سکنه است.
جزیره آشوراده کجاست؟
بندر ترکمن که قبلا بندر شاه نامیده می شد در استان گلستان واقع شده و بندر ترکمن بندری در دریای خزر است که تقریبا ۳۷۵ کیلومتر از تهران فاصله دارد. در ۳ کیلومتری غرب بندر ترکمن، جزیره معروف آشوراده قرار دارد. بندر ترکمن به جزیره پنبه هم شناخته می شود. کشت پنبه به وفور در این بندر باعث شده است که به یک پرورش دهنده استراتژیک پنبه در کشور تبدیل شود.
گردشگری در بندرترکمن – سفر به جزیره آشوراده
در گذشته این شهر به سه اسکله بزرگ مجهز بود و در طول جنگ جهانی دوم توسط نیروهای متفقین برای حمل تجهیزات مورد استفاده قرار میگرفت. اما دو اسکله غرق شده و در حال حاضر به دلیل تجهیزات ضعیف و کاهش تدریجی آب، بندرترکمن تنها یک اسکله دارد، دیگر شلوغ نیست و بیشتر برای ارتباط با جزیره آشوراده استفاده میشود.
این اسکله در ایام نوروز و تابستان مملو از بازرگانان فصلی است که اشیای ساخته شده زیبای ترکمن را برای فروش به شهر میآورند. جزیره آشوراده یکی از جاذبههای اصلی منطقه است.
- بیشتر بخوانید: راهنمای سفر به جزیره هرمز
جزیره آشوراده
آشوراده تنها جزیره ایرانی در دریای خزر است. در انتهای شرقی شبه جزیره میانکاله، زمینی باریک و طویل در منتهیالیه جنوب شرقی خزر واقع شده است. آشوراده تا بندرترکمن ۳ کیلومتر و تا گرگان ۲۳ کیلومتر فاصله دارد. از طریق بندر ترکمن میتوان به این جزیره رسید. قایق تنها وسیله حمل و نقل به جزیره است.
مردم جزیره به زبان فارسی و ترکی صحبت میکنند. به دلیل دمای معتدل، مکان ویژهای برای بومگردی در استان گلستان است. اگرچه در نوار سبز شمالی واقع شده است، اما دارای اکوسیستم مناطق خشک تر است. به دلیل وزش بادهای مداوم، هوا هرگز آنقدر اشباع نمیشود که احساس سرما کنید.
مساحت این جزیره قبلاً ۱۲۰۰ هکتار بوده که ۸۰۰ هکتار آن در دریای خزر فرو رفته است. این جزیره با ارتفاع ۲۶ متری از سطح دریا، جزیرهای با آب و هوای معتدل در ۵ کیلومتری غرب بندرترکمان است.
در دوران شکوفایی آن، مردم محلی به دامداری، قصابی، نانوایی و ماهیگیری مشغول بودند. اما پس از زیر آب رفتن جزیره در سال ۱۳۷۲، اهالی منطقه به بندرترکمان مهاجرت کردند. تحت تسلط روسیه در جنگ جهانی اول، تعدادی بیمارستان، اقامتگاه، قلعه و کلیسا در جزیره ساخته شد. با گذشت زمان تنها یک قلعه از آن باقی مانده و به عنوان میراث ملی به ثبت رسیده است.
آشوراده یعنی چه؟
عدهای بر این باورند که کلمه آشوراده به معنای شکارگاه یا مرتع است، همچنین گمانه زنیهای تاریخی وجود دارد مبنی بر اینکه آشوراده مکانی بوده است که یکی از پادشاهان خوارزمیان (۱۰۷۷-۱۲۳۱) پس از شکست در زمان مغول از آنجا گریخته است. اما در زبان ترکمن آشوراده به معنای جزیره آشور است. آشوراده از دو بخش آشور و آدا (به معنای جزیره) است. ترکمنها همچنین به این جزیره مال آشیر هم می گویند (مال به معنا دام و آشیر مصدری از رساندن).
گیاهان و جانوران جزیره آشوراده
خاک این جزیره ماسهای است که زمین حاصلخیز برای رشد درختان انار ترش و بوتههای تمشک است که سرپناهی برای شغال ها فراهم میکند. تپههای شنی جزیره نتیجه بادهای تند و خاک بدون رسی است. آنها با جهت شرقی-غربی بادها همسو هستند. پوشش گیاهی زمین از گسترش بیشتر ماسه ها جلوگیری می کند.
اسناد تاریخی از نخل خرما، پنبه و نیشکر در این جزیره صحبت میکنند، اما اکنون به جز درختان میوه در حیاط خانههای قدیمی، گیاه زراعی دیگری وجود ندارد. از آنجایی که آشوراده تحت حفاظت محیط زیست قرار دارد، جمعیت حیات وحش قابل توجهی از جمله پرندگان مولد قرقاول و فرانکولین سیاه و پرندگان مهاجری مانند لاروس، کورکور بال سیاه، درنای خزری، قو، اردک، فلامینگو، پلیکان و غاز دارد.
این جزیره در ابتدا به سرزمین اصلی متصل بود. در نتیجه کانال دست ساز خزینی (نواری که جزیره را به ساحل متصل میکرد) قطع شد و ارتباط با شبه جزیره میانکاله مختل شد و در نتیجه آشوراده جزیره مستقلی شد. دریای خزر تا شمال جزیره امتداد دارد. در شرق تنگهای است به نام تنگه چپقاوغلی، در غرب، کانال خزینی جزیره را از شبه جزیره میانکاله جدا میکند و در جنوب خلیج گرگان قرار دارد.
تاریخچه جزیره آشوراده
در اسناد تاریخی آشوراده به عنوان مجمع الجزایری شامل سه جزیره شناخته میشد، اما دو جزیره کوچکتر در راس شرقی به تدریج زیر آب رفتند. با وجود مقاومت ایران، جزیره در سال ۱۸۳۷ توسط نیروهای روس اشغال شد. ارتش روسیه یک پست نظامی در جزیره ایجاد کرد و چند دهه در آنجا ماند.
در زمان محمدشاه، روسها در جزیره قلعه و بناهای تجاری و مسکونی ساختند. در آن زمان ساکنان جزیره عمدتاً روسی بودند، اما در نهایت پس از فروپاشی دولت تزار آنها را تخلیه کردند.
اشغال این جزیره توسط ایرانیان از دهه ۱۹۵۰ آغاز شد، زمانی که سازمان شیلات تأسیساتی را در آنجا ایجاد کرد. آشوراده قبل از بالا آمدن سطح آب دریا در سال ۹۳ حدود ۳۰۰ خانوار یا ۱۰۰۰ نفر را در خود جای داده بود اما حالا فقط ماهیگیران باقی ماندهاند.
- بیشتر بخوانید: راهنمای سفر به گیلان
جاذبههای جزیره آشوراده
دو ساختمان تاریخی در جزیره باقی مانده است که عبارت است از: قلعه روسی و خانه قدیمی مشاور روس. آشوراده یکی از مناطق اصلی صید ماهیان خاوریار است. بیش از ۴۰ درصد خاویار ایران در نزدیکی جزیره آشوراده تولید میشود. گردشگران اغلب مجذوب فرایند ماهیگیری هستند. اسکلهها و ماهیگران قطعا ارزش دیدن را دارند.
یکی از آثار تاریخی آشوراده، خرابههای قلعههای صفوی است که هنوز باقی مانده است. آشوراده شکارگاه سلطنتی در عصر صفویه (۱۵۰۱-۱۷۳۶) بوده است. «قلعه روس»، «خانه وزیر روس» و «کلیسای چوبی» یادگاری از حمله روسها به ایران در سال ۱۸۳۷ است. در دوران پهلوی (۱۹۲۵-۱۹۷۹) از قلعه روسیه به عنوان پاسگاه استفاده میشد. که اکنون بخشهای زیادی از آن ویران شده است.
از طریق جزیره ترکمن میتوان به آشوراده رسید. اگر میخواهید با ماشین شخصی خود به سفر و بازدید از این جاذبه شگفت انگیز بروید، باید ماشین خود را در بندرترکمن پارک کنید و از قایق برای عبور از دریا از جزیره آشوراده استفاده کنید.
در سفر به جزیره آشوراده میتوانید از گشت و گذار در بازار محلی، تپههای ماسهای آشوراده و تماشای شکار ماهیان خاویاری لذت زیادی ببرید. گفتنی است حدود نیمی از خاویار تاس ماهی ایران از سواحل آشوراده شکار میشود. پس از بازگشت از جزیره، بازدید از بازار محلی بندرترکمان به شدت توصیه میشود. بهترین زمان بازدید از جزیره آشوراده فصل بهار تا اوایل پاییز است.
آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
روی ستاره کلیک کنید
میانگین امتیاز ۰ / ۵. میزان امتیاز ۰
اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهد
No comment yet, add your voice below!